Pierwszy raz w historii Festiwalu Kolej na Kobiety na dwa tygodnie przed planowaną edycją zostało zorganizowane Zgrupowanie, na którym organizatorzy spotkali się ze wszystkimi modelkami oraz firmami i markami biorącymi udział w Gali z pokazami mody. W sobotę 29 lutego swoje podwoje po raz kolejny otworzył przed nami Hotel Tobaco w Łodzi. To był bardzo intensywny dzień, na który składały się przymiarki wszystkich stylizacji, które zostaną pokazane na wybiegu. Dziewczyny z zespołu organizatorów miały pełne ręce pracy. Do przymierzenia było ponad dwieście stylizacji z jedenastu firm na prawie pięćdziesięciu modelkach. W tej edycji zorganizowaliśmy ogólnopolski casting – do wzięcia udziału w pokazach wybrane zostały Panie, min: z Lublina, Poznania, Warszawy, Białegostoku czy Oleśnicy. Dlatego tak ważne było, abyśmy mogli spotkać się wszyscy odpowiednio wcześnie, wszystko dopracować i zadbać o najmniejszy szczegół.
Zadbaliśmy także, aby w tym intensywnym dniu była chwila na złapanie oddechu. Nasze Panie mogły wziąć udział bardzo ciekawych warsztatach, które prowadziła znana już osobom związanym z Festiwalem i naszymi kongresami psycholog Kasia Sadowska Less than Perfect. Modelki bardzo chętnie wzięły w nich udział ponieważ uczyły się jak poradzić sobie ze stresem na wybiegu. Mamy nadzieję, iż porady Kasi będą zapamiętane i wprowadzone w życie podczas pokazów w dniu Festiwalu.
Wiadomo, iż większość kobiet lubi nosić biżuterię i chętnie poznaje nowinki na jej temat, dlatego zaprosiliśmy przesympatyczne trio dziewczyn z Poznania – Agnieszkę, Justynę i Monikę , czyli Stowarzyszenie Oplotki, które przygotowały kreatywne warsztaty z wykonywania kolczyków. Każda uczestniczka warsztatów mogła pod czujnym okiem dziewczyn samodzielnie wykonać kolczyki w swoim ulubionym kolorze. Kolczyki te zostaną zaprezentowane na wybiegu podczas pokazów – każda modelka zaprezentuje swoje dzieło na swoich uszach.
W trakcie dnia o nasze kubki smakowe zadbała Restauracja u Kretschmera. W przerwie pomiędzy przymiarkami zostaliśmy zaproszeni na przepyszny lunch. Restauracja dbała także cały dzień, aby nie zabrakło nam kawy, herbaty, lemoniady czy słodkich przekąsek.
Zwieńczeniem tego intensywnego dnia była wystawna kolacja, na którą Restauracja u Kretschmera zaprosiła nas wszystkich do Złotej Sali Hotelu Tobaco. Podczas kolacji nadszedł czas abyśmy spokojnie mogli porozmawiać, odpocząć oraz cieszyć się fantastycznym jedzeniem i swoim towarzystwem.
tekst: Ewa Szymajda